Werk Corporatie Kevin Spijker
De WerkCorporatie bemiddelt inwoners die minder makkelijk op eigen kracht een baan vinden. En dat lukt, dankzij ruim 350 Buitengewone Werkgevers in de Noordoostpolder. Kevin Spijker (21) uit Urk vertelt over zijn nieuwe kans bij Hotel Restaurant Grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, die hij via de WerkCorporatie met beide handen aangreep.
Hoe kwam je bij de WerkCorporatie terecht?
‘Ik werkte bij de Hof van Smeden, maar dat was niet echt mijn ding. Ik wilde wat anders en kon daar wel wat hulp bij gebruiken. Via mijn school Aeres -waar ik de horecaopleiding deed- kwam ik in contact met de WerkCorporatie’.
Hoe pakte dat uit?
‘Mijn begeleider Lyan bij de WerkCorporatie vroeg me een lijstje te maken met drie horecabedrijven in de Noordoostpolder waar ik zou willen werken. Daar had ik ’t Voorhuys niet op gezet, omdat ik dacht dat je daar een hogere opleiding voor nodig had. Per ongeluk benaderde ze die toch en ik mocht op gesprek komen.’
Dat was dus eigenlijk helemaal niet de bedoeling?
‘Nee. Ik wilde het wel, maar dacht dat ik daar nooit zou kunnen werken. Het mooie was: zij waren meteen heel enthousiast en wilden me zien. Ik durfde niet, maar ben toch gegaan. Het was een heel leuk gesprek, ik mocht daar beginnen.’
Wat ging je doen?
‘De bediening. Eerst alleen drankjes naar de tafels brengen, om het rustig op te bouwen. Heel fijn, want ik ben licht autistisch. Ik had wat ruimte nodig om mijn plek te vinden. En die ruimte kreeg ik. Na twee maanden mocht ik -onder begeleiding van een maatjesteeds meer ‘de wijk in’, zoals wij dat noemen. Dan krijg je de verantwoordelijkheid voor bepaalde delen van het grandcafé en het restaurant.’
En heb je inmiddels je plek gevonden?
‘Zeker weten. Ik vind het contact met de gasten heel leuk, maar ook de sfeer onder de collega’s. Iedereen is daar welkom. En ik heb heel veel groeimogelijkheden bij ’t Voorhuys. Ze zijn geïnteresseerd in mijn leerdoelen en geven me de kans om daarmee aan de slag te gaan.’
Want je bent nog niet uitgeleerd?
‘Nog lang niet. Ik werk drie dagen in de week en doe de horeca-opleiding van Firda. Daar heb ik nu mijn biercertificaat gehaald en ik wil door voor wijn en sterke drank. Ja, er is nog genoeg te leren.’
Tekst: Debora Boomsma ~ Foto: Evelien Sikkema
Kevin Spijker