Column
We zijn in de Noordoostpolder heel goed in de samenwerking rondom mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet voor niets hebben wij hier 350 buitengewoon werkgevers. Samen beslaan ze een enorm netwerk, waar we elke keer weer op kunnen terugvallen.
Samenwerken zit in ons polderdna. We zijn een hechte samenleving en we kunnen binnen onze gemeente rekenen op de WerkCorporatie. Deze maand viert die haar 10-jarig bestaan.
De mensen van de WerkCorporatie sluiten heel dicht aan op de mogelijkheden van hun kandidaten én op de wensen van het bedrijfsleven. Ze vragen niet alleen flexibiliteit van de buitengewoon werkgevers, maar ook van zichzelf. Daardoor levert de WerkCorporatie altijd menselijk maatwerk.
En dat doen zij samen met onze buitengewoon werkgevers, die altijd een positieve grondhouding hebben richting mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gewone ondernemers, die bereid zijn om daar tijd in te investeren.
Ik word daar heel gelukkig van als mens en als wethouder. Een inclusieve arbeidsmarkt is nou eenmaal heel belangrijk voor onze samenleving. Als iedereen kan meedoen, dan bouwen we een stevige maatschappij. En bieden we al onze inwoners een kans op groei.
InGroen Projecten uit Emmeloord is een mooi voorbeeld van een buitengewoon werkgever. Niet voor niets werd deze onderneming de ambassadeur Inclusieve arbeidsmarkt 2024 in de Noordoostpolder. En won het bedrijf later ook de Participatie-penning Flevoland. Bij InGroen Projecten kijken ze niet naar de beperking van hun 'buitengewone' medewerkers, maar naar wat een werknemer wél kan. Veel jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen daar op die manier aan de slag. Ook dankzij het sterke team dat om hen heen staat. Stuk voor stuk mensen die er tijd en ruimte voor maken. Prachtig om te zien.
Er is nu ook een pilot Asielzoekers aan het werk, waarin we als gemeente samenwerken met de WerkCorporatie, het AZC Luttelgeest en het bedrijfsleven. Voor het bedrijfsleven een fijn initiatief, omdat er op allerlei plekken dringend personeel nodig is. Voor de asielzoekers fijn om aan het werk te kunnen.
We gaan tien trajecten lopen. Asielzoekers worden hierin intensief begeleid door de WerkCorporatie. Zo willen we in beeld krijgen wat er nodig is om hen aan het werk te helpen en ook te laten blijven.
Taal en cultuur kunnen bijvoorbeeld een obstakel zijn voor de kandidaat en de werkgever. Maar soms kennen beide partijen ook de wet- en regelgeving niet of vinden ze elkaar gewoonweg niet.
Het is mooi om te zien hoe we ons in de Noordoostpolder met elkaar hardmaken voor een inclusieve arbeidsmarkt. Laten we elkaar blijven opzoeken om iedereen een kans te geven op werk.
Linda Verduin
Wethouder Gemeente Noordoostpolder
Tekst: Debora Boomsma ~ Foto: Pim van der Maden