Achter de schermen bij
Meedenken bij vergunningsaanvraag
Wil je een woning of een bedrijfspand bouwen of juist een gebouw slopen, dan krijg je te maken met de afdeling Vergunningen van Gemeente Noordoostpolder. Lotte Oppenhuizen is een van de vergunningverleners die met je meedenkt om je zo soepel mogelijk door het vergunningstraject heen te loodsen.
Lotte Oppenhuizen, Gemeente Noordoostpolder
Wil je iets bouwen, slopen of een evenement organiseren, dan heb je daar mogelijk een vergunning voor nodig. De Omgevingswet regelt waar je aan moet voldoen. Lotte: 'Zodra je iets gaat veranderen in de fysieke leefomgeving heb je te maken met de Omgevingswet.' De Omgevingswet is op 1 januari 2024 ingegaan en vervangt de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wabo.
Lotte legt uit: 'Een groot verschil met de Wabo is de 'knip' in de Omgevingswet bij het bouwen van een bouwwerk. Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen het ruimtelijke deel en het technische deel. Afhankelijk van de klasse waar het bouwwerk in valt, wordt de procedure bepaald. Onder de Wabo werd bijvoorbeeld de constructie van een bouwwerk intern getoetst door onze constructeur. Nu doet een externe partij dat, de kwaliteitsborger.
Dat vraagt een andere werkwijze.'
Tip van Lotte voor ondernemers:
'Dien bij een bouwaanvraag eerst een conceptverzoek in om af te tasten of je plan haalbaar is. De gemeente toetst dan jouw ideeën aan het Omgevingsplan en de Beleidsregel uiterlijk bouwwerken. Krijg je een positief advies, dan kun je daarna het definitieve verzoek indienen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de procedures soepel verlopen.'
Passend maken
Lotte houdt zich dagelijks bezig met het verlenen van vergunningen. 'Bij de gemeente stellen we ons de laatste jaren coöperatiever op.
Bij een vergunningsaanvraag is onze houding 'Ja, mits…'.
We proberen dus met de aanvrager mee te denken hoe die zijn plannen kan realiseren. Soms kijken we met andere afdelingen hoe we een aanvraag passend kunnen maken. Uiteraard moet het plan wel aansluiten op het beleid en de regelgeving.'
Bij bouwvergunningen speelt de 'knip' dus een belangrijke rol.
Lotte legt uit: 'Bij nieuwbouw bestaat de vergunningsaanvraag uit een ruimtelijk en een technisch deel. Het ruimtelijke deel toetsen we aan het Omgevingsplan en de Beleidsregel uiterlijk bouwwerken. Een kwaliteitsborger behandelt het technische deel.
Een kwaliteitsborger is een onafhankelijke partij die zorgt dat het bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet. Soms vragen we in- of externe partijen om advies, zoals onze constructeur of verkeerskundige, de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek of Veiligheidsregio Flevoland.'
Tekst: Jannette Weultjes ~ Foto: Sjors Evers