bernhard-logo
Dhr. B. Bernhard
Lindeweg 30-4
8315 RE
Luttelgeest
https://www.bernhard.nl
administratie@bernhardplanten.nl
0527 202500

Inmiddels staat de derde generatie Bernhard aan het roer van de Bernhard Group. Broers Simon en Bram runnen de vier kwekerijen en het transportbedrijf.


De familie Bernhard is een echte tuindersfamilie. De opa van Simon en Bram teelde in Amsterdam groente en bloemen. Toen hun vader in het bedrijf kwam en er in Amsterdam geen uitbreidingsmogelijkheden meer waren, verhuisde het gezin in 1972 naar Luttelgeest in de Noordoostpolder. Inmiddels worden er snijrozen, vele soorten Phalaenopsis, diverse soorten perkgoed en kuipplanten geteeld.


Bernhard Transport verzorgt geconditioneerd vervoer van bloemen en planten. Een team van vaste chauffeurs zorgt voor het dagelijks transport, onder andere van en naar veilingen.

Milieu, duurzaamheid en topkwaliteit
We hebben oog voor het milieu. Door de rozenkwekerij en de Phalaenopsis-kas te clusteren, benutten we de overtollige warmte en vrijgekomen CO2 24 uur per dag. Rozen hebben veel licht en CO2 nodig, terwijl de Phalaenopsis veel warmte nodig heeft en alleen 's nachts CO2 gebruikt. Deze duurzame energie-voorziening combineren we met een ingenieus intern-transportsysteem. Zo kunnen wij topkwaliteit leveren tegen een gunstige prijs.

 

In 2020 zijn we naar aardwarmte gaan boren. De boortoren gaat naar een diepte van circa 2 km. Uit vooronderzoek is  gebleken dat er  op 2 km diepte een zandlaag van 100 meter dikte zit, waar zich warm water bevindt. Het water is nodig als energiedrager voor de warmte. De grondtemperatuur is circa 12 graden en elke 100 meter die je richting de aardkern gaat, neemt deze ruim drie graden toe. Wij verwachten dan ook water van meer dan 70 graden (20 x3+12) te oogsten. Dit water zal door de kasverwarming stromen en met 25 graden weer terug de aarde in gaan. Het doel is: Kwekerij Bernhard energieneutraal in 2021 en klaar voor de duurzame toekomst.

Gelijk met het aardwarmte project op loopt de aanleg van een zonneveld. De stroomopbrengst van het zonneveld is energiebron voor het aardwarmteproject; de bronpompen en de warmtepompen om water uit te koelen naar 20ºC i.p.v. gebruikelijke 35ºC.

Collega glastuinbouwbedrijven kunnen participeren in het project.

 

Ons aardwarmteproject wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie.