Over het ontstaan van Geersing Potato SpecialistVan vader op zoon…


Geersing Potato Specialist is een handelshuis uit Emmeloord dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van aardappelrassen en de verkoop van pootgoed.

 

Het begin

Na 4 jaar werkzaam te zijn geweest in onderzoek voor de Rassenlijst en zeven jaar als kweker van aardappelrassen, besloot Jan-Eric Geersing om naast zijn daaropvolgende banen in gewasbescherming, voor zichzelf te beginnen met kweken. Het kweken was hem met de paplepel ingegoten, met veel interesse volgde hij het kweekprogramma wat zijn vader Marchienus Geersing had opgezet. Tijdens zijn studie aan de Agrarische Hogeschool te Dronten was het dan ook een logische stap om de halfjaarstage in te vullen bij het kweekbedrijf van Hettema, waar het educatieve kweekprogramma van zijn vader ook bij aangesloten was.

 

Het eerste ras “Marcelle”

In 2003 werden de eerste kruisingen gemaakt en binnen 10 jaar wist het eerste ras genaamd Marcelle de rassenlijst te bereiken. Onder de naam Geersing Potatoes werden in de tussentijd verschillende activiteiten ontwikkeld. Op het biologisch akkerbouwbedrijf van de familie Poppe te Nagele kreeg het kweekprogramma de ruimte en elders in het land werden een viertal satellietproefvelden opgezet om het geselecteerde materiaal breder te beproeven.

 

Nederlandse vrije kwekers

Eerder opgedane contacten met Caithness Potatoes Ltd.werden aangehaald en er werd besloten om vrije kwekers uit Nederland te benaderen om rassen voor Caithness te gaan kweken, onder aanvoering van Geersing Potatoes. Vanaf 2004 maakt de groep van vrije kwekers jaarlijks een reis naar Engeland en Schotland, om daar de resultaten te bekijken van respectievelijk hun zaailingen op het proefveld in Essex en de teelt van pootgoed. Waarbij van meet af aan de teeltbedrijven uit Schotland ook betrokken zijn.

 

Caithness Potatoes

De samenwerking met Caithness Potatoes werd verder uitgebreid door in Nederland ook rassen uit die koker onder de aandacht te brengen. De activiteiten waren dusdanig toegenomen dat deze in een eenmanszaak werden ondergebracht en werd de naam Geersing Potatoes officieel, later omgezet in een B.V. In 2011 werd besloten om de coördinatie van het kweekwerk en de activiteiten om rassen verder te ontwikkelen voort te zetten onder de naam Caithness Potatoes Holding B.V. Waarbij 20% van de aandelen ondergebracht werd bij Geersing Potatoes en de rest bij de vennoten in het Verenigd Koninkrijk.

 

Meer rassen

Naast het aandeelhouderschap in de Nederlandse tak van Caithness zet Geersing Potatoes B.V. haar activiteiten in het kweekwerk voort, om opvolging te geven aan het succes van Marcelle. Inmiddels hebben de andere kwekers in Nederland en het Verenigd Koninkrijk ook niet stilgezeten en prijken onder andere de frites-rassen Divaa en Marvel en de phytophthora-resistente Cammeo inmiddels op de rassenlijst.

 

Geersing Potato Specialist B.V.

De activiteiten van handelsdochter Caithness Potatoes B.V. worden door Jan-Eric in 2019 geheel zelfstandig voortgezet in een nieuwe B.V., genaamd Geersing Potato Specialist. Hij gaat zich verder concentreren op het ontwikkelen van rassen met eerder opgedane kennis en relatienetwerk.