De nieuwe generatie staat klaar bij Andela Techniek & Innovatie B.V.


‘Machines bouwen die niemand anders bouwt’

 

De entree van de winnaar van de ondernemersprijs 2022 ziet er bescheiden uit. Vanaf de Professor Brandsmaweg rijden we het erf op. Een klein bord verraadt dat hier het bedrijf Andela Techniek & Innovatie gevestigd is. De auto’s van de medewerkers staan krap geparkeerd, naast enkele machines. Een lieve hond zorgt kwispelend met zijn staart voor een warm welkom. Maar in de achter de woning gebouwde loods worden door Paul Andela (57), zijn familie en medewerkers de meest fantastische machines ontwikkeld en gebouwd, waar in heel de agrarische wereld vraag naar is. 

 

Lekker sleutelen

Paul Andela is de jongste zoon in een groot boerengezin uit Rutten. Vader Andela is zo technisch dat hij geen smid nodig heeft. Hij geeft dit gen door aan zijn jongste zoon. Die sleutelt liever dan dat hij in de boeken zit. De MTS wordt voortijdig beëindigd en Paul begint aan een loopbaan bij landbouwmechanisatie- en loonbedrijven. Met zijn vrouw Sandra koopt hij een erf aan de Professor Brandsmaweg in Nagele. Lekker buiten wonen en een ruime schuur om in te knutselen. Op deze boerderij krijgen ze drie zonen: Bas, Rutger en Stijn.

Paul verhuurt zich vanaf 2007 als zzp’er. Het ondernemerschap is begonnen. Sandra, een loopbaancoach, heeft zich bereid gevonden om voor hem die oervervelende administratie te doen. Met name met biologische akkerbouwers Joos en Marien Poppe ontwikkelt Paul een hechte samenwerking. Voor Poppe bouwt Andela Techniek & Innovatie in 2008 een zelfrijdende wiedmachine, met een dieselmotor. De medewerkers doen daarop liggend hun werk. Voor bloembollenteler Jeroen Schutte bouwt Paul in die periode een elektrisch aangedreven selectiewagen. Maar Joos geeft aan dat hij de dieselmotor te luidruchtig vindt. Kan dit niet anders? Paul combineert dan zijn oplossing voor Schutte met de vraag van Poppe.

 

Paul: ‘Dit is typerend voor hoe we werken. We hebben een goed contact met klanten, luisteren aandachtig naar hun wensen en proberen die iedere keer weer te vertalen naar een nog beter product.’ Al in 2009 experimenteert Paul met zonnepanelen en een accu en ontstaat de Solar Weeder. ‘Gewoon maken en kijken hoe het gaat’, verklapt Paul zijn filosofie. 

 

En zo kwamen er steeds meer uitvoeringen, van twee tot wel vijftien personen en werden er ook elk jaar meer verkocht. Momenteel in veertien Europese landen. Op zijn ‘vrije’ zondag levert Paul zijn machines zelf af, ook in het buitenland. Persoonlijk contact met de afnemer vindt hij belangrijk. En tevreden klanten zijn natuurlijk de beste ambassadeurs.

 

Drie zonen

De drie zonen knutselen in hun vrije tijd ook graag mee. Bas werkt nu full time in het bedrijf en brengt na zijn HTS-opleiding de meest moderne kennis in. Na het afleveren van weer een zelfrijdende wieder zette een als grapje bedoelde vraag van een klant vader en zoon aan het denken: ‘lever je de volgende keer ook personeel mee?’ Het antwoord wordt enkele jaren later de Andela Robot Weeder ARW-912, waarvoor ze in 2022 de Agribusiness Awardwinnen. Heel in het kort is dit een gerobotiseerde autonoom rijdende wiedmachine, die in verschillende gewassen en onder alle veldomstandigheden de diverse onkruiden detecteert en door hitte verwijdert. 

 

Voor de Robot Weeder heb je, behalve een operator, dus geen mensen meer nodig, geen brandstof, geen chemische middelen, terwijl deze ook bodemverdichting tegengaat. De doorbraak van Andela Techniek & Innovatie is definitief. Aanvragen uit heel de wereld stromen binnen. Niet alleen uit de biologische sector, maar ook van gangbare bedrijven.

 

Paul, Sandra en Bas geven aan dat ze gecontroleerd door willen groeien. Een nieuwe loods wordt bijgebouwd, productieprocessen geoptimaliseerd. Paul: ‘Dat laatste is vooral Bas zijn verdienste. Net zoals hij veel meer verstand heeft van automatisering en robotisering dan ik. Het is een mooie combinatie, deze kennis van hem en mijn ervaring in de machinebouw en landbouw, die samen komt in deze Robot Weeder. Nu weten Sandra en ik dat Bas, en misschien ook zijn broers, onze onderneming later gaan voortzetten.’ Bas weet al goed wat hij wil: ‘Machines bouwen die niemand anders bouwt.’

 

Samen bruisen ze van de ideeën, innovatie staat centraal. Paul denkt nog lang niet aan stoppen.  ‘Mijn werk is mijn hobby. Ik ga graag ’s avonds en in het weekend de loods in. Ik kan in alle rust uren rond een machine hangen en dan ontstaan de beste ideeën en oplossingen.’ 

 

Bij de foto: Paul, Sandra, Bas, Rutger en Stijn Andela, voor de Andela Robot Weeder. 

 

 

Tekst: Huib van der Wal Foto: Jeffrey Korte

andelanagele-jeffrey-korte